Снимка: архив, Булфото

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на град Куклен Димитър Сотиров и заместника му Иван Апостолов.

Двамата са обвинени за длъжностни злоупотреби и източването на големи суми общински пари. В решението да отстранят кмета и заместника му от длъжност магистратите записаха, че ако останат на работа, двамата могат да повлияят на свидетели по делото.

Съдебното заседание беше при закрити врата заради използваните специални разузнавателни средства по време на разследването срещу двамата управници.

Димитър Сотиров и Иван Апостолов ще отговарят за сключването на договори без обществени поръчки, целящи да облагодетелстват тях и  определени фирми, като щетите са за близо един милион лева.

Те са изразходвали пари за едни и същи дейности, сключвали договори за доставка на бетон и изграждане на канализация без конкурси.

Още по темата
Стопирали са и проверки срещу незаконно строителство. На излизане от съдебната зала отстраненият от длъжност кмет отказа да коментира повдигнатите обвинения срещу него.

„Сами преценете”. Това бяха единствените думи на Димитър Сотиров в отговор на въпрос дали разследването срещу него е политическа поръчка.

Кметът и заместникът му са на свобода под гаранция съответно от 10 000 и 5 000 лева. 

 „Само прокуратурата и съдът може да ги върне на длъжност, ако преценят, че няма опасност да повлияят с положението си, но на този етап тече мащабно разследване срещу тях”, коментира прокурорът по делото Христо Анчев.

Двамата управници ги грози затвор от 10 до 20 години, както и конфискация на имущество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase