Снимка: Dnes.bg

Кметът на град Куклен Димитър Сотиров и неговият заместник бяха арестувани при зрелищна акция в населеното място, научи Dnes.bg.

„Полицаи с качулки дойдоха и изведоха кмета с белезници”, разказа очевидец на случката.

Срещу двамата се очаква да бъдат повдигнати обвинения за източване на средства в особено големи размери.
Жителите на общините Куклен и Гълъбово се оплакват, че земите и имотите им са продавани без тяхно знание. Те твърдят, че местната хазна се източва с фиктивни ремонти на улици и обществени сгради.

Близо 600 души са разпитани от икономическа полиция в Пловдив, тъй като част от тях се водили на работа в община Куклен. По документи са получили над 6500 лева и сега дължат данъци.

„Моят подпис и тези на близките ми са фалшифицирани и не отговарят на тези, сложени върху документите”, разказа Йордан Емилов, който е един от потърпевшите.

Според общинските съветници с източените средства се финансирала предизборната кампания на настоящия кмет.

"Злоупотребата е с общински пари, а самата далавера е голяма", твърди Добрин Миладинов, който е общински съветник в Куклен.

От няколко месеца прокуратурата и Икономическа полиция разследват кмета на Куклен Димитър Сотиров. Сега той е  задържан за 24 часа в ареста, а в общината е направено претърсване. 

„Досъдебното производство е за длъжностни престъпления и присвояване в големи размери на средства, което представлява доста тежък случай”, обясни пред Dnes.bg говорителят на Окръжна прокуратура в Пловдив Галина Минчева.

Тя уточни, че наблюдаващият прокурор трябва трябва да прецени какви обвинения и на кого да бъдат повдигнати. В петък ще стане ясно дали кукленският кмет остава за постоянно в ареста. Ако се докаже вината, по тези обвинения наказанието е до 20 години затвор.

Кметът Димитър Сотиров е подкрепен от БСП и в момента е трети мандат на поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase