Павлова беше на обиколка по Черноморието. Снимка: БТА
fallback

"Ние спазваме Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, искаме просто той да не се променя. На първа линия нямаме постройки по-високи от 7.5 метра”, се обърна созополският кмет Панайот Рейзи към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Oще по темата

Павлова днес беше на обиколка по Черноморието.

"Спазвате го, но не съвсем. Постройките ви в тази „Зона А” не трябва да бъдат по-високи от 6 метра и застроеността да е до 10 %, а останалото да е зелени площи”, контрира го министърката.

Това донякъде попари надеждите на Рейзи, че подетата от него кампания за отмяна на някои точки в проектозакона, ще има успех.

Созополският градоначалник, подкрепен от кметовете на Поморие, Приморско, Царево и Несебър тези дни изпратиха декларации до Парламента с искате ограничението за строителство в „Зона А” (непосредствена близост до брега) да бъде отменено.

Те се аргументираха с това, че така общините ще търпят големи загуби, тъй като ще се изгонят инвеститорите.

Тези доводи останаха без тежест пред Лиляна Павлова, която заяви, че има достатъчно желаещи да строят спортни и детски площадки, заведения и туристически атракциони. Нещо, което предвидените промени в Закона позволяват.

"Безумното леене на бетон по плажовете не е от полза за никого”, беше лаконична Павлова.

Министърката "отряза” Панайот Рейзи и при опита му да я ангажира с улесняване на процедурата по приемане на Общите устройствени планове на общините.

Черноморските кметове бързат да изготвят общия си устройствен план, тъй като веднъж влязъл в сила, Законът не ги лови.

"Как Бургас и София, които са много по-големи общини и там се преплитат много повече интереси, успяха да изготвят своите ОУП, а вие се бавите. Смятам, че е въпрос на добра воля”, беше категорична Павлова.

Тя беше на посещение в Созопол по повод процедурата по заснемане на морското дъно, с която се слага началото на дълбоководното заустяване на тръби, отвеждащи отпадните дови навътре в морето.

За тази цел водолаз засне морското дъно и очерта трасето, по което ще минават тръбите.

"Това е временно решение, което ще бъде взето, само за да се спаси сезона, докато бъдат готови пречиствателните станции. Още повече, че това лято се очаква увеличаване на туристите с поне 7% и искаме да им предоставим чист плаж”, обясни Лиляна Павлова.

Тя беше категорична, че това лято морето ще е чисто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 12 години

Абе, Резан, колко получи, за да продадеш малко териториййки? Или да дадеш некое разрешенийце?Дали ще спят спокойно наследниците ти - Господ всичко вижда!

27

Анонимен

преди 12 години

Бре! Някой не е спал и от 01:00 часа през нощта дреме тук и пише умнотии! Както виждам, ИНЕТ има вече и в свинарниците!На някой да не са му бутнали свинарничето? Дето си го е дигнал противозаконно?

26

Анонимен

преди 12 години

А ако та сбарам ко ше ти се случи как мислиш

fallback