Снимка: Архив Булфото

Минималната работна заплата за страната ще се увеличи с 20 лв. От 1 май 2012 г. тя вече ще е в размер от 290 лв.

„По този начин от септември до 1 май минималната работна заплата ще се е вдигнала с 21%“, уточни финансовият министър Симеон Дянков.

При нормална продължителност на работното време 8 ч и при 5-дневна работна седмица минималната часова работна заплата е 1,72 лв., е записано в решението на Министерския съвет.

В същото време кабинетът увеличи и линията за бедност в страната за догодина. От 211 лв. тя става 236 лв.

„Скок, който е три пъти по-голям от инфлацията за периода 2010–2012 г., защото 2011 г. не е имало осъвременяване на прага на бедността“, обясни министърът.

Това на практика означава, че, както и в момента, след всички удръжки човек на минимална работна заплата ще получава няколко лева над прага на бедността в страната.

Стана ясно също така, че служителите, които работят без трудов договор, ще бъдат глобявани с трикратния размер на задължителните здравни и осигурителни вноски според определените по закон за всяка професия.

За останалите социални плащания (като размера на пенсиите), които остават под този праг, правителството ще се погрижи на предстоящите преговори със синдикати и работодатели, които ще се проведат през следващата седмица.

Още по темата

В понеделник по темата е имало среща на министри с премиера Бойко Борисов, на която е бил представен анализ на НОИ. По него е трябвало да се направят изчисленията, върху които да се изчислят новите размери на пенсии и добавки.

„Някои от тези изчисления бяха поне за мен, а и за повечето министри, изненадващи“, коментира министърът.

Оказва се, че средно на година в България се пенсионират близо 92 000 души, голяма част от които са минали пенсионната възраст.

„Близо 2/3 от тях са продължили да работят средно още по 3-4 години“, уточни Дянков.

Това е разрешено от сега действащите разпоредби, но пък за кабинета означава още работа, защото изисква нов социален пакет от мерки в тази област, стана ясно от думите на министъра.

Сега НОИ има задача да направи нов доклад до петък, за да може правителството да се събере в неделя и да обмисли новите мерки, които ще обсъдят със социалните партньори.

На предстоящото заседание на Тристранния съвет ще се обсъди и новият модел на стимулиране на администрацията.

„Атестацията ще бъде решаваща за заплащането в държавната администрация и тя ще е на ниво служител и на ниво звено“, обясни Дянков.

Промените предвиждат и премахване на добавките за стаж към заплатите на чиновниците.

„Те ще се компенсират с размера на бонусите и основните заплати“, поясни министърът.

На социалния съвет следващата седмица ще се реши още дали ще бъде увеличена пенсионната възраст, срещу което се обявиха КНСБ и КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase