Снимка: архив, Булфото

Осъвременяване на пенсиите ще има най-рано през 2013-2014 година, потвърди в парламента социалният министър Тотю Младенов.

"Други възможности за повишаването ще се търсят при данни за икономически растеж", допълни в отговор на депутатско питане Младенов.

Социалният министър обясни, че предизвикателствата и трудностите пред системата на общественото осигуряване са сериозни в условията на икономическа криза, а увеличаването на пенсиите би могло да се постигне постепенно.

"Предвиждаме да има бонус за хората, които остават още по-дълго на пазара на труда. Това е важно за устойчивостта на пенсионната система", посочи министърът. 

Младенов изчисли, че 600 000 пенсионери ще ползват увеличение заради вдовишка добавка към пенсиите си.

"Какво казваме на пенсионерите – по-добре вашата половинка да почине, за да увеличим пенсиите", опонира му социалистът Драгомир Стойнев. Според депутата от левицата този подход не е правилен.

"Знаете как се дават парите на силовите министерства, с тропането по масата. Вие няма ли да тропате по масата, за да получите пари?", попита Стойнев.

Още по темата

Депутатът продължи с критиките към ресорния министър. "Още на 15 април вие сте знаели, че няма да има увеличение на пенсиите на хора и продължихте да си играете с надеждите на хората. Живейте вие със 136 лв. на месец и да видим дали тогава няма да стане приоритет на правителството", допълни още Драгомир Стойнев.

Социалният министър извади друг аргумент срещу критиките на левицата и обясни, че само в рамките на 8 месеца и в условията на световна икономическа криза България увеличава на два пъти размера ни минималната работна заплата.

В момента най-ниското трудово възнаграждение, записано в закона, е  270 лв.. От май догодина се предвижда то да стане 290 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase