Снимка: Булфото

"Тази година времето е с нас и мисля, че качеството на зърното ще бъде по-добро, тоест ще имаме повече пшеница, която ще става за хубав български хляб", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след официалното откриване на жътвата на пшеница в каварненското село Божурец.

По думите му тази година се очакват около 3,8–3,9 млн. тона пшеница и около 600 000–700 000 тона ечемик. Приблизително толкова е била и миналогодишната реколта.

Според Мирослав Найденов няма основание да се очаква поскъпване на хляба, защото "няма движение в цената на зърното", и коментира, че по правило у нас цената е малко по-ниска, отколкото на световните пазари, и произвеждаме два пъти повече пшеница, отколкото ни е необходима.

Той изтъкна, че Русия е отворила износа си и това донякъде ще стабилизира цената на пшеницата.

Земеделският министър призова производителите на хляб и мелничарите да се запасят със зърно от новата реколта, за да постигнат въведения стандарт за хляба.

По думите му сега е моментът мелничарите и хлебарите да се подсигурят с качествена пшеница.

След ритуала министър Найденов отпътува за Добрич, където ще има консултативен съвет със земеделски производители по въпросите на зърнопроизводството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase