Снимка: Булфото

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) приема заявки за изплащане на обезщетенията за ешерихия коли, съобщиха от фонда.

Земеделските производители, които са кандидатствали в общинските земеделски служби по схемата за покриване на щетите от кризата с бактерията, могат да подават заявки за плащане във всички областни дирекции на ДФЗ до 11 юли 2011 г.

Финансовата помощ се отпусна с регламент на Европейския съюз за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в общността.

Още по темата
Подпомагането, което е с компенсаторен характер, има за цел да обезщети стопаните за количествата нереализирана реколта от домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

Разплащателната агенция ще превежда парите след извършване на проверки, се посочва в съобщението.

В началото на юни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че от началото на кризата с ешерихия коли българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден от нереализирана продукция.

След като стана ясно, че ЕС заделя 210 млн. евро за компенсации на производителите в общността, Найденов предупреди, че разходването на средствата ще бъде проверявано от ОЛАФ и Европейската сметна палата.

Производителите ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase