Стефан Константинов. Снимка: Булфото

„Мисля, че здравеопазването си свърши много добре работата“, такава е оценката на здравния министър Стефан Константинов за работата на медиците след катастрофата край Пловдив в сряда.

Той благодари от ефира на БНТ на лекарите от спешния център в Пловдив за свършената работа. Те са прегледали 22-ма пострадали при инцидента, уточни той.

“Хубавото е, че болница „Свети Георги” разполага с необходими кадри, апаратура и консумативи. Видяхме как могат да се координират бързо нещата.10 линейки са реагирали светкавично след инцидента на магистралата. Лекарите са действали професионално и изключително бързо”, подчерта Константинов.

Трябва да си вземем поуки, обяви министърът и обясни, че катастрофата е показала колко важно е да има сериозни медицински центрове извън София.

Константинов направи аналогия между старите автобуси, които се движат по пътищата на страната, и остарялата техника в болниците. Според него в повечето клиники трябва да се подмени оборудването.

„Аз знам, че сега ще се говори "ама нямаме пари", но когато стане въпрос за човешки живот, къде отиваме... Не трябва да има прекалено говорене няколко дни и после всичко да бъде забравено. Силата на една нация е не да се посвети само на това приказване, а да изведе поуки от тази трагедия... Не ни е толкова населението и не ни е толкова евтин човешкият живот, за да губим време в приказки“, заяви министърът.

Още по темата

Стефан Константинов определи вота на недоверие като „театрален“, „едно позиране пред камерата и загуба на време“. Според него ако има реален вот, той трябва да даде алтернатива.

Здравният министър коментира и спора със социалния му колега Тотю Младенов за потребителската такса.

"Потребителската такса по принцип не е направена, за да богатеят лекарите", а хората да се замислят дали трябва всеки път да ходят на лекар за най-малкото нещо, каза той.

Според Константинов социалнослабите хора трябва да заплащат тази такса, а социалното министерство да следи и да поема техните разходи.

Това също така ще стимулира и самите лекари да издават касови бележки, чрез които да си връщат разходите, добави още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase