Стефан Константинов. Снимка: Архив Булфото

Здравният министър д-р Стефан Константинов отхвърли идеята на социалното министерство, потребителската такса за посещение при личен лекар да не е обвързана с размера на минималната работна заплата.

Обяснението на министър Младенов е просто – предстоящият ръст на минималната заплата ще вдигне размера на таксата и ще ощети най-бедните у нас.

Константинов обаче направи контрапредложение на социалния си колега, с обяснението, че в момента цената на прегледа е 1% от най-ниската заплата и това не трябва да се променя.

Той предложи социалното министерство да възстановява потребителската такса на най-бедните пациенти.

Още по темата

„Правилният начин да се води социална политика е хората, за които таксата при посещение на лекар е голямо бреме, да се компенсират от социалното министерство. Мисля, че това е сериозната социална политика. Другото е навлизане в териториални води на съседно министерство“, заяви министърът.

Здравният министър коментира, че въпреки това недоразумение, с Тотю Младенов имат „чудесен диалог, просто по думите му понякога излизат такива новини, които не са съгласувани и касаят здравеопазването“.

Според Константинов, преди подобни идеи да се обявяват публично, те трябва да се обсъдят с хората, които ги касаят, и с ресорните министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase