Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-висока цена за клиничните пътеки на 5 специалности ще поискат от Министерски съвет Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това стана ясно след работна среща между управителя на НЗОК Нели Нешева и председателя на Българския лекарски съюз БЛС Цветан Райчинов.

Според тях увеличение трябва да има при инвазивната кардиология, пулмологията, гастроентерологията, ортопедията и урологията, които бяха намалени в началото на годината.

Според д-р Райчинов няма да има нужда от актуализация на бюджета на касата,за да се достигне до реалните цени на извършваните процедури.

Освен това увеличение, БЛС и НЗОК ще поискат и допълнително заплащане на анестезиолози и патоанатоми, извън клиничните пътеки.

Медиците ще настояват и прегледа на бременни в доболничната помощ да се изравни с останалите прегледи и да стане 9 лева. В момента той е 8 лв.

Още по темата

През юни ще започнат преговорите за новият Националния рамков договор (НРД).

Като работни групи от двете страни ще разглеждат извънболничната помощ, болничната помощ, както за общите и специални условия по рамковия договор.

От касата са готови да сформират група, която да предложи корекции на цените на клиничните пътеки и някой дейности в извънболничната помощ в новия НРД.

Желанието да се коригират цените на клинични пътеки ряако се отличава от намерението на здравния министър Стефан Константинов, който се надява от 2013г системата да функционира с диагностично-свързани групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase