Снимка: Булфото

С новата реколта от септември на пазара ще влезе в сила и стандартът за лютеницата, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Лютеницата ще бъде натурална, без тиквено пюре, без консерванти, подобрители и оцветители, а Войнов обеща безкомпромисен контрол.

"Целта на въвеждането на минимални качествени изисквания е запазването на традиционния вкус на продукта, а не вдигането на цената, каквито спекули напоследък има", коментира шефът на БАБХ.

Още по темата

В основата на продукта ще бъде старият БДС, но осъвременен. Все още предстои технолозите и експертите да уточняват какви съставки трябва и не трябва да се влагат в лютеницата по стандарт.

Браншът е готов с предложението си, но то трябва да се съгласува с научните среди и с агенцията, обясни Константин Ламбрев, председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Главната цел е да се защити минималният праг на качество, под който продуктите ще са с консерванти и с подобрители, а над който ще са натурални.

В лютеницата по новия стандарт ще има български домати, но ще се допуска вносно пюре, защото родното зеленчукопроизводство се е свило.

Не се изключва и влагането на нишесте, което присъства в традиционната рецепта, каза Ламбрев.

Новата лютеница ще носи логото на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase