Общ преглед

 

Багери започват да разрушават днес незаконните постройки в т.нар. митничарско селище Ставри Димитрово край язовир “Ивайловград“, станало известно като „Веселото село“.

Още по темата

До края на април ДНСК трябва да разруши 15 сгради, за които заповедите вече са влезли в сила.

Ще бъдат премахнати обекти, представляващи едноетажни, двуетажни и вилни сгради. Голяма част от тях са построени върху държавна земя, а някои от собствениците са бивши държавни чиновници, митничари и бизнесмени.

Миналата година от ДНСК установиха 83 незаконни постройки, които трябва да бъдат премахнати. Част от тях бяха заснети в акцията на НАП "Хеликоптер".

"Около язовира са проверени общо 195 обекта, издадени са 169 заповеди за премахване на незаконни обекти. От тях 44 вече са влезли в сила, останалите се обжалват в съда", посочи преди правителственото заседание министър Росен Плевнелиев.

"Става въпрос за масивни, двуетажни къщи. Това е още едно доказателство, че правителството ще бъде безкомпромисно към незаконното строителство", подчерта той.

За сградите с вече влезли в сила заповеди за премахване не са направени опити за узаконяване.

"Част от тези сгради са с неизяснени собственици. Можем само да гадаем как така са наливани толкова много пари в обекти, които се оказаха с неизяснени собственици, но така или иначе те вече се премахват", коментира Плевнелиев.

На мушката на инспекторите ще бъдат и незаконните обекти по планинските курорти. Регионалният министър вече очаква на бюрото си доклад за Пампорово, който ще бъде оповестен публично.

Дирекцията за строителен контрол планира проверка и по основните пътни артерии, където има голяма концентрация на временни обекти.

"Тази година по график ДНСК ще направи комплексни проверки на всички общини в България – начина, по който те обслужват гражданите, издават ли строителните разрешения навреме, бавят ли ги с години, по какви причини. Искаме да помогнем на бизнес средата в България, като накараме общините да спазват ангажиментите си по закон", обясни още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase