Общ преглед

 

748 са незаконните строежи по язовирите, обяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Това са точно половината от проверените 1470 обекта на 53 язовира, каза министърът, като уточни, че са обходени 52 язовира от общо 53, защото един от тях е труднодостъпен.

Проверката беше назначена преди 3 месеца и е съвместна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Предстои да бъдат издадени заповеди за премахване на незаконните строежи", каза министър Плевнелиев.

Издадени са забрани за ползване на 243 обекта, а на 43 други – заповеди за спиране на строителството.

"Топ победителят в днешната класация за незаконни постройки е язовир Ивайловград", каза министърът. Там от общо 195 строежа 169 са незаконни.

На язовир "Кърджали" са проверени 159 обекта, от които за 30 ще бъдат издадени заповеди за премахване, а 80 обекта ще бъдат със забрана за ползване.

Още по темата

На язовир "Искър" от 329 обекта 103 са със заповед за премахване.

"През февруари, март и април ще бъде дадена възможност на собствениците на обектите да предоставят всички документи, ако искат да докажат, че не са в нарушение.

През май ще бъде направено ново обобщение на информацията и чак тогава ще бъдат издадени заповедите за премахване на незаконните обекти. За момента са изготвени само констативни протоколи за премахването им“, обясни Плевнелиев.

"Имаме пълната прозрачност и воля да доведем докрай този дълъг процес", категоричен бе министърът.

Шефката на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) Милка Гечева от своя страна разясни кои са основните проблеми и предпоставки за незаконното строителство.

По думите й голяма част от язовирите нямат съответните санитарно-охранителни зони, неоградени са и без предупредителни табели, установени са върнати земеделски земи именно в санитарно-охранителните зони, които са държавна собственост и в тях не би трябвало да има частни имоти и строежи.

Гечева добави, че някои от сградите са в нарушение на Закона за околната среда и водите, но законни по Закона за устройство на територията.

„Ако имаше малко повече спазване на държавността, нямаше да се стигне дотук“, добави Росен Плевнелиев. За незаконното строителство по язовир "Ивайловград" той каза, че нито кметовете, нито архитектите, са сигнализирали за незаконните обекти.

След разрушаването на незаконните постройки по язовирите ще останат много отпадъци. Извозването им е отговорност на кметовете на общините и ако те не спазят задълженията си, ще бъдат санкционирани от ДНСК.

„Целта ни не е да отчитаме дейност и да правим специални атаки срещу нарушители. От тези язовири идват питейната вода, напояването, цялата икономика на страната. Много е важно опазването на водите на тези язовири”, каза на свой ред министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Вече са издадени предписания на собствениците на язовирите за почистване на замърсените площи, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase