Снимка: БГНЕС
fallback
Директорът и режисьор на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио, 48-годишният Кентаро Кобаяши, се озова в центъра на антисемитски скандал, след като бе разкрито, че когато е бил млад и член на комедиен дует, в един от скечовете осмива Холокоста и си позволява антисемитски шеги. 
 
Това съобщи в четвъртък японският вестник Mainichi Shimbun, предаде БГНЕС.
 
В интернет се появи запис на речта на Кобаяши, направен през 1998 година. Кадрите показват как той предлага да "изиграе Холокоста" и хвърля много отрязани на хартия мъже, които олицетворяват жертвите на геноцид. Видеото стана много гледано в японския сегмент на социалните мрежи. Потребители отправиха остри критики.
 
Както по-късно шефът на организационния комитет Сейко Хашимото заяви пред репортери, Кентаро Кобаяши напусна поста си в четвъртък след избухналия скандал.
 
Според нея Кобаяши се извини за думите си преди 30 години и подаде оставка по собствена воля. "Както мнозина посочиха, моите забележки наистина бяха напълно неподходящи. Съжалявам и се извинявам най-дълбоко", прочете Хашимото изявлението на директора.
 
Центърът "Саймън Визентал" (неправителствена организация, която също изучава Холокоста и борбата с антисемитизма) заяви по този повод, че "никой, колкото и талантлив да е, няма право да осмива жертвите на нацисткия геноцид." Японската страна все още не е реагирала официално на последното развитие на събитията.
 
На 19 юли 52-годишният музикант Кейго Оямада, назначен от композитора на церемонията по откриването на Олимпиадата, също подаде оставка. В японските медии се появяват цитати от интервю, което той дава на местно музикално списание през 1994 г. В него Оямада призна, че докато учи в училище, систематично се подиграва на съучениците си с увреждания. Той се засмя, описвайки действията си. В резултат думите на музиканта предизвикаха възмущение сред жителите на Япония, които призоваха той да бъде отстранен от участие в церемонията по откриването на игрите.
 
Това е четвъртият голям скандал, свързан с организаторите на олимпийските игри в Япония. През февруари шефът на организационния комитет Йоширо Мори подаде оставка. Той направи неуместни коментари, че увеличаването на броя на жените в спортните комитети и федерации води до забавяне на техните срещи. 
 
През март творческият директор на игрите Хироши Сасаки също напусна поста си заради предложение за участието на актриса, модел и водещ Наоми Уатанабе в една от стаите по време на церемонията по откриването. Според неговата идея момичето трябвало да слезе от небето под формата на прасе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 години

Пак двойни стандарти. Жусуи Абдо има право да осмива и да рисува карикатури, щото било свещена свобода на словото, а Кентаро Кобаяши, колкото и талантлив да е, няма право да осмива.

11

муааахахаха!

преди 2 години

Весела статийка от начало до край! Отрязани от хартия човечета олицетворяват хартиения холограм... ъъъ.. кост, композитора и той под ножа за политическа некоректност, а накрая неква слиза от небето като прасе... хахаха, много гот. Японците е време да се усетят, че култът към анихилиралите ги американци не води до нищо добро!

10

Веселинъ 7112136860

преди 2 години

Ковид и Холокост са синоними. Авторите и на двете са Моисей и Авраам,Мохамед и Меди.

fallback