Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската футболна централа УЕФА предприе светкавични действия и направи историческа промяна на турнира Шампионска лига.

Действията на чиновниците от УЕФА идват в отговор на случилото в последните часове и създаването на Суперлига, в която са 12 от най-добрите клубове в Европа.

Ето и решенията:

От сезон 2024/2025 форматът на Шампионската лига ще бъде изцяло различен, а отборите се увеличават.

- Броят на участниците се увеличават от 32 на 36

- Отборите ще имат по 10 мача в груповата фаза (5 като домакин и 5 като гост), а програмата ще се определя по т.нар. швейцарска система - всеки един участник в надпреварата ще спори срещу 10 противника, които обаче най-вероятно няма да са същите за даден друг отбор

- Първите осем в крайното класиране на груповата фаза продължават за елиминационната фаза. Тимовете от 9-о до 24-о място ще играят плейофи за попълване на позициите в елиминациите. Последните 12 отпадат.

- Запазени места за “елитни” отбори, които не са успели да се класират по стандартен начин

- Общият брой мачовете в един сезон ще е 180. Срещите ще се играят във вторник, сряда и четвъртък

Първоначалната идея на промените, които се обсъждат от месеци, беше да се удовлетворят исканията на големите клубове и те да не се отцепят в своя отделна надпревара.

Всичко около драмата между новата суперлига и УЕФА четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

уефалона

преди 3 години

До тЧелси имат ШЛ, ***, а отборите не са 20, а 12. Тотнъм и Арсенал също имат европейски купи и финали за ШЛ! Хайде се ограмоти малко преди да говориш глупости.

11

т

преди 3 години

"Кашата става пълна.Не случайно големите напускат блатото ШЛ.То отдавна не е за гледане.Отделно футболът е демоде и няма значение вече формата."Кашата е сътворяват 20те отбора от Суперлигата....толкоз супер ще е да си играят по 5 пъти на година помежду си, че нямам думи! Отделно ква супер лига е нещо, в което играят някакви средняци от Англия и Италия? Арсенал и Тотнъм кво точно са печелили в Европа? Челси има една купа на УЕФА и толкоз, отбори, които ще паднат лесно от поне 30 отбора в Европа

10

Анонимен

преди 3 години

"Тези шмекери, от УЕФА,нещоне вдяват.Бройката мачове ,не променянищо.Изложиха се."Мисли бе баце, като увеличиш бройката на мачовете ще увеличиш и цената на правата и приходите! Това им е целта да изцоцат още пари от ТВ правата! Което не е лошо, ако форматът е по-интересен!

fallback