Снимки: Reuters

Едва година след вдигането на забраната, Русия отново е изправена пред опасността да не участва на големи спортни събития, които включват Олимпийските игри и световните първенства. Страната може да получи и забрана да организира големи събития и състезания.

Според данни на WADA, РУСАДА е манипулирала данните от допинг тестовете. Агенцията има три седмици да обясни несъответствията.

"Има доказателства, че е изтривана информация. Трябва да разберем от руските власти какво е обяснението за това“, казва Джонатан Тейлър, шеф на WADA, пред BBC Sport.

През януари Русия изпрати данните от лабораторията на РУСАДА в Москва, като част от условията, лицензът и да бъде възстановен след три години далеч от спортни събития.

Но вчера от WADA обявиха, че в тези данни има огромни несъответствия. Ако руските власти не успеят да обяснят на какво се дължи това, със сигурност ще има последствия, казва Тейлър.

"Те могат да са разнообразни, но със сигурност може да забраним Русия да е домакин на събития, както и руски атлети да участват на Олимпийските игри“, казва той. Това означава, че има вероятност Русия да няма отбори на Олимпийските игри в Япония през следващата година и Световното по футбол през 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase