Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Руската тенисистка Мария Шарапова категорично отрече появилите се в медиите информации, че е била предупреждавана поне пет пъти заради употребата на забравеното вещество "мелдоний".

Oще по темата
28-годишната Шарапова е със спрени права заради положителна допинг проба от края на януари на Откритото първенство на Австралия и е заплашена с наказание до четири години.

Субстанцията "мелдоний" влезе в списъка на забранените препарати на Световната антидопингова агенция (УАДА) от 1 януари тази година.

Метаболитният бустър се използва главно за лечение на проблеми със сърцето, но според УАДА той повишава физическата и психическа издръжливост на спортистите.

"Информациите, че съм била предупреждавана пет пъти, че ще бъда наказана заради лекарството, което приемах, са неверни. Такова нещо не се е случвало", заяви петкратната шампионка в турнирите от Големия шлем и бивша номер 1 в света.

"Не искам да го използвам като извинение, но е неправилно да се говори, че са ме предупредили пет пъти", допълни тя.

Шарапова обяви, че е ползвала препарата с "мелдоний" в последните десет години превантивно, тъй като се е опасявала от фамилна обремененост за проблеми със сърцето и диабет.

"Горда съм от начина, по който изиграх играта. Бях честна и откровена. Очаквам изслушването в Световната тенис федерация ITF, на което ще представя детайлно данните от медицинския ми картон. Надявам се да получа право да играя отново", каза още Шарапова, която обяви на специална пресконференция в началото на седмицата за положителния си допинг-тест.

Шарапова уточни, че е приемала лекарството с "мелдоний" по указанията на производителя и то в най-малката доза.

"Препаратът се използва два или три пъти годишно за определен период, според предписанието на лекар. Точно това направих и аз. Не съм приемала лекарството всеки ден. Взимах го според предписанието на моя лекар и то в най-малката препоръчителна доза", обясни рускинята.

Още новини по темата четете в Gol. bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

Абе хора, направете си труда да прочетете какво е това мелдоний и за какво служи. Ние всички си помагаме с разни витамини, гинко, екстракти от гроздови семки и какво ли не, без това да е допинг! Га.дов.ете от институциите, които трябва да следят това, знаят, че мелдоният (разработен от латвийски професор) се употребява често в страните от бившия (за съжаление!!) СССР. Е, те там е заровено кучето! Тотална война против всичко руско! Ама няма да успеят!

31

Анонимен

преди 8 години

Колко удобно я хванаха в упортебата на препарат, който е обявен за допинг от тази година, при това по настояване на американците! Само да добавя - този препарат се използва в почти всички източно европейски страни.

30

Анонимен

преди 8 години

Не виждам какви конспирации ги обхващат пак някои(п.. .. .. .. .ати), след ка Маша с големи трудности емигрира в Щатите благодарение на баща си Юрий Шарапов, и в Русия не е особено долюбвана.

fallback