Снимка: архив, Reuters

Наистина новината за положителната допинг проба на Мария Шарапова шокира целия свят. Надявам се да не окаже негативно влияние на тениса. Наистина за първи път състезател от нейния ранг е уличен в допинг. За мен това е грешка на нейния екип. Не вярвам, че тя самата е знаела за тези медикаменти.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR капитанът на националния отбор по тенис Тодор Енев.

Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова преди дни разкри, че има положителна допинг проба.

От 12 март Международната федерация по тенис спира правата на рускинята, като е възможно да й бъде наложено наказание от 2 до 4 години да не играе. А пък бившата тенисистка №1 в света Дженифър Каприати дори поиска всички титли на Шарапова да бъдат отнети.

"Не би трябвало да й се отнемат сега всички успехи, може би и нейни колежки са взимали", каза Енев. "Не би трябвало да я съдим чак толкова много", настоя той.

Още по темата

Според тенисиста вината по-скоро е на лекарите на Шарапова. По думите му абсолютно недопустимо е те да не знаят за допинга.

"Сега е много важно нейните адвокати да са много добре подготвени и да знаят как точно да я защитят, защото това й е първа положителна допинг проба и мисля, че поне 1-2 години няма да може да се състезава", каза Тодор Енев.

Във връзка с предстоящия мач на националите в Тунис, капитанът заяви, че се надява Григор Димитров "да дойде да помогне".

"Той никога не е отказвал да играе за родината си", категоричен бе Енев. "Винаги е участвал, когато може", защити го той.

Мачът в Тунис ще се играе от 15 до 17 юли след загубата на отбора ни по тенис в Анкара. Родните тенисисти ще играят за оставане във втора група на Евро-африканската зона на турнира на купа "Дейвис" - световното първенство по тенис за мъже.

На въпрос какво го мотивира, Тодор Енев заяви: "Имаме млад отбор, имаме отборен дух. Момчетата разбират, че е много важно да се състезават за родината си и дават всичко от себе си и това е най-важното. Да чуеш химна това е нещо невероятно", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase