Снимка: Георги Дочев/личен архив
fallback

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за който всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Ето и съветите на професионалиста за това, как да избегнем застоя и да получим резултатите, които искаме.

Правите всичко както трябва, но крайният резултат все ви убягва? Звучи познато! За съжаление, периодите на застой (т. нар. „плато“) съпътстват всеки от нас. Който не е пробвал да отслабне, той не се е сблъсквал с този проблем. В такава ситуация най-важното е да запазите спокойствие и да анализирате факторите, които са довели дотук. И в последствие просто да направите необходимите корекции.

За да ви помогна, ще споделя с вас десетте най-често срещани причини, които могат да спънат прогреса ви.

1. Приемате повече калории, отколкото горите

Най-важното условие, за да се отървете от мазнините, е да приемате по-малко калории, отколкото горите. Без това неравенство да е изпълнено, отслабването ви е НЕВЪЗМОЖНО. Ако имате съмнения, че не изчислявате правилно калориите си, започнете да използвате онлайн калориен калкулатор. Прибягвайте до него поне седмица, докато не свикнете да преценявате грамажите и калориите на око. Стремете се към дефицит от 500 калории на ден. На теория, това ще ви гарантира отслабване с около 0.5 килограма на седмица.

2. Прекалявате с приема на въглехидрати

Винаги съм казвал, че човек трябва да си „заслужи“ въглехидратите чрез тренировки и физическа активност. Ако се тъпчете с преработени храни, без да помръдвате от дивана, нищо чудно, че резултатите ви страдат. Освен това, някои хора са по-чувствителни към въглехидратните храни. Ако отскоро сте в застой и теглото ви не помръдва, първото нещо, което можете да направите е да ограничите приема на въглехидрати (т. нар. Carb cutting). Например, ако до момента приемате по 200 грама въглехидрати на ден, пробвайте със 150 грама.

Ако и това не проработи, временно паднете под 100 грама като ограничите и приема на повечето плодове (ягоди, боровинки, малини и къпини в малки количества са добре). Яжте най-вече качествени белтъчини, добри мазнини и зеленолистни зеленчуци. За по-опитните, вариант са и кетогенните диети, при които приемът на въглехидрати пада под 50 грама. Но освен ако не сте напълно убедени какво правите, препоръчвам ви да не експериментирате излишно. Много важно е да си набавяте достатъчно мазнини. Ако едновременно ограничите приема на мазнини и въглехидрати, няма да имате енергия за тренировки и непрекъснато ще се чувствате гладни и изтощени.

3. Не се справяте със стреса

За съжаление, в повечето случаи здравословното хранене и тренировките не са достатъчни. Трябва да предоставите на тялото си правилната хормонална среда за горене на мазнини. Ако сте винаги напрегнати и изнервени, тялото се намира в постоянно състояние на стрес – с повишени нива на хормони като кортизол и адреналин (епинефрин). Това засилва апетита и чувството на глад (особено глада за „джънк“ храни). Ако искате да понижите нивата на стрес, опитайте различни дихателни техники за релаксация, намалете престоя във Facebook и други социални мрежи – вместо това четете повече книги.

4. Не се храните с истинска храна

Хранителният режим не се свежда единствено до броене на калории. Необходимо е да замените преработените, бедни на нутриенти храни с истински такива. Придържайте се към чистите, непреработени меса, яйцата, зеленчуците, плодовете и полезните мазнини. Избягвайте бялата захар и тестените храни. Внимавайте и с храните, които ни се представят като „здравословни“, но в действителност не са – като комерсиалните зърнени закуски, протеиновите барове, всякакви съмнителни плодови сокове, киселите млека с плодов вкус и спортните напитки – те са пълни със захар и изкуствени подсладители и повишават рязко нивата на инсулин.

Останалите шест причини вижте в Tialoto.bg тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Деница

преди 2 години

Ползвам този калкулатор за отчитане на калории https://otslabvai.net/articles/kalkulator-za-kalorii/ показва колко калории трябва да се приемат на ден за поддържане на килограмите, за отслабване и напълняване.

13

Ива

преди 6 години

До АнонименСамо дето статиите не ги пише той, а има жена, на която плаща за това.

12

Анонимен

преди 8 години

Ако икскате да отслабнете и да изчистите организма си от токсини пробвайте това metsababa.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=28 поне на мен ми помогна да сваля крилцата от 86 до 60 . Трябва само воля и желание. :)

fallback