Котоошу спря със сумото. Снимка: Ройтерс
fallback

Българинът с японски паспорт Калоян Махлянов - първият европеец с купата на Императора, сложи край на активната си спортна кариера. Той не сдържа сълзите си и се разплака на свиканата от него пресконференция, на която обяви решението си.

31-годишният сумист, който се състезава на големите японски турнири под името Котоошу, обясни своето оттегляне с прекалената физическа и психическа умора.

Той получи втория най-висок ранг в сумото през 2005 година и спечели единствената си купа на Императора три години по-късно, но в последно време изпитва затруднения и дори се оттегли от турнира в Осака с баланс 1:9.

"Изчерпах се както физически, така и психически. В последно време получих значителен брой тежки контузии, но не съжалявам, че продължавах да се състезавам. Вече 12 години се опитвам да давам най-доброто от себе си и се радвам, че станах сумист на най-високо ниво", каза Котоошу, цитиран от БТА.

Махлянов, който прие фамилното име на съпругата си Андо, ще се насочи към треньорската кариера в следващите години.

Котоошу, който беше втори по ранг в японското сумо с титлата "одзеки", беше понижен в "секиваке" в края на миналата календарна година.

Той не успя да възстанови положителния си баланс през големия новогодишен турнир, като не успя да направи това и в пролетния. Той успя да спечели 537 схватки. Загубите му са 337.

Още спортни новини четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Цецо

преди 10 години

Поклон доземи пред един от малкото велики българи на нашето съвремие!!! Благодаря му, че през годините често ме е радвал с успехите си, карал ме е да се чувствам горд, че съм българин!!! Да е жив и здрав още дъъъълги години!!!

34

защото

преди 10 години

До ввввЗатова и не казвай на хората "Малко помисли преди да говориш и пишеш", когато ти пишеш без познания по темата. В спорта това е все по-често явление - защо има Полски футболен национал - ***? Взел е паспорт, защото в Полша е ценен повече и може да постигне повече от собствената си страна.

33

защото

преди 10 години

До ввввСам каза, че не си запознат със сумото, затова задаваш и неинформирани въпроси. Сумото е национален спорт на Япония, в който не-Японците се броят на пръсти. Самите традиции на сумото изискват треньорът да е Японец. Мисля че Калоян не става треньор заради парите а от любов към спорта и признание към Япония, която му е дала много повече от България.

fallback