Снимка: Ройтерс

Олимпийският шампион в спринта на 100 и 200 метра Юсeин Болт заяви, че е загубил всякакво уважение към легендата в леката атлетика Карл Луис.

Американецът е единственият друг атлет, който има два златни олимпийски медала в спринта на 100 метра. Той също така има едно златно отличие в спринта на 200 метра от олимпиадата през 1984 година, но четири години по-късно стигна само до сребро.

Точно преди старта на олимпиадата в Лондон Карл Луис заяви, че успехите на Болт ще останат под съмнение, тъй като в Ямайка няма строг допинг контрол.

"Мисля, че има някои детайли. Държави като Ямайка нямат програма с изненадващи допинг тестове. Така че те могат да минат с месеци, без да бъдат тествани".

"Не казвам, че някой от тях ползва допинг. Но всички трябва да сме при еднакви условия", заяви тогава Луис и продължи:

"Не казвам, че те правят нещо определено. Не знам. Но от къде на къде някой може да е против проверките, особено в нашия спорт?"

Именно тези коментари ядосаха Болт и той задочно отвърна на Луис.

"Сега ще кажа нещо скандално, Карл Луис - нямам никакво уважение към него", заяви Болт.

"Нещата, които той коментира за спринтьорите, много е неуважително за един атлет да говори такива неща към други атлети. Според мен той просто търси внимание, защото никой не говори за него. На мен ми беше тъжно да чуя нещата, които той каза преди няколко дни", заяви най-бързият мъж на планетата.

"Така че аз загубих всякакъв респект към него. Той говореше само за допинг, за допинг за мен. Останах много разстроен".

Непосредствено след победата си на 200 метра Болт бе доста по-щастлив, макар отново да използва момента да се обърне към критиците си.

"Вече нямам какво да доказвам. Показах на всички, че съм най-великия. Това е моят момент. Никога няма да го забравя. Направих това, което исках. Минах през труден сезон и направих това, което трябваше".

"Тези победи са за всички хора, които се съмняваха в мен. Всички хора, които говореха, че няма да мога да го направя. Сега може да замълчите, защото аз съм легенда".

Още новини от Олимпиадата в Лондон четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase