Йордан Йовчев е нагледният учебник в спортната гимнастика. Снимка: БОК

Властелинът на халките, човекът, пренаписал историята на спортната гимнастика с безпрецедентното шесто участие на Олимпиада - Йордан Йовчев, направи шампионско сбогуване с представянето си на финала в любимия си уред в Лондон.

На 39 години четирикратният медалист от форума под петте преплетени кръга стана седми на халки и записа осми финал на Летни игри.

Йовчев, който е и играещ президент на родната федерация, и докато тренира, търси пари за спасението на любимия си спорт, регистрира 15.108 точки.

Джуги се представи на ниво и макар че при приземяването докосна с колене земята, заслужи буреносните аплодисменти в претъпканата лондонска зала.

Със златото триумфира бразилецът Артур Набарете Занети, който се класира за финала с четвърти резултат.

Това бе шеста Олимпиада за Йордан Йовчев.

От предишните си пет участия той има едно сребърно и три бронзови отличия  (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина 2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни 2000).

Джобният великан с ръст 162 см, който застана начело на родната делегация като знаменосец на откриването на Олимпийските игри, е четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase