Звездите на Маями триумфират с титлата в НБА. Снимка: Reuters

Маями Хийт е новият шампион в НБА, а ЛеБрон Джеймс стигна до мечтаната титла. Горещите постигнаха най-убедителната си победа в серията срещу Оклахома Сити и след 121:106 грабнаха отличието с 4-1 победи.

Страхотна успеваемост при стрелбата донесе успеха на отбора, за който това е втора титла след спечелената през 2006 година.

Разочарованието остана за младия тим на Тъндър, който имаше своите шансове в предишните 3 срещи, но ги пропусна, а в този мач просто не бе на нивото на съперника си, който бе твърдо решен да стигне до триумфа.

ЛеБрон Джеймс завърши с трипъл-дабъл – 26 точки, 13 асистенции и 11 борби и 9 години след като влезе в Лигата е шампион. Крис Бош добави 24 точки, а Майк Милър избухна с 23 от пейката, като вкара 7 тройки от 8 опита. Общо домакините нанизаха 14 изстрела от далечна дистанция, успяха в 52% от стрелбите си и триумфираха.

Мачът започна равностойно с няколко изравнявания. Маями обеча съумя да се откъсне с 25:17 след тройка на Майк Милър, който през първото полувреме успя и при четирите си стрелби от далечна дистанция.

Стрелбата на Гръмотевиците не вървеше, но те все пак се приближиха до 26:31 след първата част, а в началото на втората изоставаха само с 32:34.

Напрежението обаче в състава си личеше. Прекалено индивидуалните действия на играчите не водеха до нищо добро. 8 поредни точки от Горещите вдигнаха разликата до 51:36. На почивката авансът на домакините бе 59:49, но като цяло Маями бе отборът, който контролираше събитията на терена.

Второто полувреме започна с тройка на Дюрант и два фаула на Серж Ибака и разликата бе стопена на 5 точки, като изглеждаше, че обратът е възможен.

Гостите дори имаха възможност да се приближат още повече, но Дюрант допусна леко да загуби топката при бърза атака. Последва тройка на Марио Чалмърс от крилото, нови 3 точки от Шейн Батие и разликата стана 11, а с това сякаш и Оклахома Сити бе пречупен.

Горещите продължиха да играят спокойно в нападение, възползваха се от грешките на съперника, чията игра бе хаотично и неорганизирана. По-малко от 4 минути преди края на периода авансът на Маями вече бе 22 точки – 85:63 и титлата изглеждаше съвсем близо.

Преднината доститна 26 точки при 93:67, а преди последната четвърт бе 95:71, така че на практика победителят бе ясен и празненствата вече можеха да започнат.

В последния период очаквано не се случи нищо. Домакините поддържаха аванс от около 20 точки, а в последните минути и най-дълбоките резерви получиха шанс да поиграят.

Още новини за триумфа на Маями в НБА четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase