Снимка: Bulgaria ON AIR

От 1 октомври влязоха в сила ограниченията, които Българската народна банка (БНБ) въведе с цел затягане на жилищното кредитиране. Това бе резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна невижданите от 2000 г. насам 25,5%. Според ограниченията търговските банки не може да отпускат суми, надхвърлящи 85% от пазарната оценка на съответния имот. В същото време лихвите се запазват същите до края на годината.

"Все още оставаме като остров на ниските лихви. В цял свят сме в топ пет на най-ниски лихви. БНБ е регулатор на пазара и трябва да следи и двете страни - както кредитоискателите, които теглят кредити, така и банките - да бъдат спокойни и ликвидни", коментира кредитният консултант Елена Михайлова в предаването "България сутрин".

БНБ наложи три изисквания за теглене на кредит

Михайлова обясни, че ще се финансират 85% от пазарната оценка на имота, а другите 15% са самоучастие. По думите ѝ това не е отклонение или нещо ново на пазара, тъй като малък процент от кредитите са били при други условия.

Следващият критерии на БНБ е, че срокът на кредита може да е максимум до 30 години. Кредитният консултант уточни пред Bulgaria ON AIR, че това също не е голяма промяна, защото масово са отпускани кредити за изплащане за срок до 30 години и по-рядко за срок до 35 години.

"Пазарът допуска клиенти, които са малко по-финансово грамотни и имат собствено участие, спестили са някакви средства, защото, ако преди правехме допълване на ипотечния кредит с потребителския, за да направим двете вноски по двата кредита, клиентът трябва да има по-висок доход. Остават или хората без самоучастие с много високи доходи, които могат да си позволят комбиниране на два кредита, или хората със солидно самоучастие", каза Михайлова.

Третото изискване, наложено от БНБ е, 50% от нетния доход на клиентите, които искат да изтеглят кредит, да остава за живеене. Вноската не трябва да е повече от нетния доход. Според Михайлова това е критерият, който най-много би се усетил.

"Ако трябва да дадем пример на пазара. Цена на имота - 200 000 евро. Цените вече са много високи, дори 200 000 евро в София е ниска цена - за двустаен апартамент. Винаги трябва да има 15% самоучастие, което са 30 000 лв. Отделно трябва да имаш разходи по сделката - около 8%, което е към 16 000 евро. Има и 46 000 евро кеш, подготвен. Което дава 170 000 евро кредит. Ако го сложим за 30 г., вноската излиза 1300 лв., което означава, че търсим доход на кредитоискателя 2600 лв.", обясни Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase