Снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание за разглеждане на предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София.

В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от тях е, че с 1.3 милиона са разплатени по-малко от миналата година за компенсации от Държавния бюджет, въпреки че Центърът за градска мобилност е продал повече превозни документи, които следва да бъдат компенсирани.

"Една от основните ни грижи е да оздравим общинските дружества и да стабилизираме обществения транспорт за нормалното функциониране на града и удобството на гражданите. Заявявали сме го, разчитам на колегите общински съветници от всички политически партии сега да го докажем като подкрепим предложението на кмета. В момента наистина има риск градският транспорт в София да спре, след средата на октомври, а с тези 6 милиона заем го подсигуряваме до края на годината“, коментира Цветомир Петров.

Средствата ще бъдат разпределени както следва – 1 млн. лева за „Столичен електротранспорт“ ЕАД и 5 млн. лева за „Столичен автотранспорт“ ЕАД, като средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община в частта собствени данъчни приходи, където е констатирано трайно преизпълнение за първите осем месеца от началото на годината.

Местният парламент ще заседава извънредно във вторник, 3 октомври.

Миналата седмица бяха запорирани сметките на общинското дружество "Столичен автотранспорт". Около 20 млн. лева са задълженията му, трупани с години. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase