Снимка: Димитър Кьосемарлиев

По протежението на ул. "Опълченска" ще бъдат засадени 50 нови дървета. В района около ул. "Опълченска" ще бъдат засадени 53 дървета. Това заяви заместник-кметът Иван Василев.

Още по темата

Заместник-кметът Василев заяви, че ремонтът на ул. "Опълченска" е важен за цяла София. "Този ремонт ще даде възможност на много райони да подобрят ВиК свързаността си и канализацията не само в района на ул. "Опълченска", но и в района на Руски паметник, "Пирогов", бул. "Цар Борис ІІІ". Подменя се цялостната подземна инфраструктура, която ще подобри качеството на живот на хората от тези райони", каза той.

Василев съобщи също така, че ще бъде подобрена и транспортната свързаност с добавянето на две нови бус ленти, което ще направи движението на градския транспорт по-бързо. "Хората от северните райони ще могат да се придвижват по-бързо до центъра", заяви заместник-кметът.

Василев заяви, че ще бъдат премахнати 39 дървета, а на тяхно място ще бъдат засадени 50 нови по протежението на самата ул. "Опълченска" и 53 - в близост. "По този начин районът ще стане още по-зелен. След края на ремонта ще направим допълнителни усилия за запазване на дървесните видове там, а не както сме били свидетели новопосадените дървета да изсъхват за кратък период", обеща заместник-кметът Василев.

Общ преглед

Отсичането на дърветата е станало сред срещи със специалисти. "Анализът показва, че коренната система на дърветата не може да бъде запазена и в същото време да бъде изградена ВиК мрежа. Именно за това когато отрежем част от коренната система на дърветата, която попада в обсега на канализацията, ние нямаме гаранция за сигурността на хората и няма как да ги оставим тези дървета с тази голяма корона да стоят на ул. "Опълченска", обясни заместник-кметът.

Той също така заяви, че след срещи с граждани са решили да направят и жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите.

По-рано днес на ул. "Опълченска" се състоя протест срещу отсичането на дърветата. Основният лозунг на протестиращите е "Искаме дървета, не асфалт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase