Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Въпреки множеството протести на жителите на София през последните седмици, Столична Община все пак започна рязането на дърветата на ул. "Опълченска", за да може да разшири булеварда.

Още от сутринта жителите на района се оплакаха, че на мястото са се струпали полицаи, които пазят работниците.

"Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат да излязат. Голяма част от хората живеят в сградата отсреща", каза участничка в акцията на недоволство пред БНР.

Отстраняването на 39 огромни дървета предизвика сериозни дебати в обществото и сред политиците. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че колкото и да го боли, отсичането на зеленината е необходимо. В пост във Facebook вчера той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови дървета.

"След ремонта на ул. „Опълченска" районът ще стане по-сигурен, по-зелен, по-добре осветен и по-лесен за придвижване.  Проектът включва изграждане на нова канализация, подмяна на електрическата мрежа, разширяване на улицата, бус ленти, нови тротоари, LED осветление и засаждане на 103 нови дървета – удвоявайки броя на сегашните", пише той. А за зеленината обяснява:

"Грижим ли се за зеленината? Да. Искам да уверя, че проучихме всички варианти, за да запазим настоящите дървета без да пречим на изпълнението на проекта, който е от съществено значение за десетки хиляди граждани. За съжаление, няма как да ги запазим, но не просто ще ги възстановим, а и ще ги увеличим след ремонта. Разбираме колко са важни дърветата и зеленината за всички – те са важни и за нас. Въпреки че се налага да премахнем 39 дървета от едната страна на улицата, ще засадим 103 нови – не само по улицата, но и в близост до нея. Ще положим специални грижи за новозасадените дървета, за да сме сигурни, че няма да изсъхнат. Разбирам притесненията на гражданите. София няма добър опит с ремонтите през последните години. Затова в първия коментар прилагам документ с повече информация за проекта", написа той.

Но дори и досегашните съюзници на Терзиев, като Тома Белев, не са съгласни, че дърветата трбява да се одрежат:

"За първи път съжалявам за кой съм гласувал на изборите. Извинявам се на всички които съм подвел с подкрепата си за Васил Терзиев и Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София. Как не разбраха, че демокрацията не минава на гърба на полицаите.  За съжаление очаквам тежко застрояване на София с това некадърно управление. Ще се опитам да дам каквото мога да бъде преустановено", написа той във Facebook. А в по-ранен пост обясни защо отстраняването на дърветата е можело да бъде спряно.

"За да спра всякакви безсмислени дискусии по отношение коментарите ми свързани с Опълченска публикувам част от договора на Трейс със Столична община.

Общината може да прекрати договора и да не започва строителство, както и да го спре по всяко едно време заплащайки разходите до момента на изпълнителя.

Може, но не искаше и не иска. Анализирайки стигам до изводите, че нежеланието да се промени проекта и да се запазят дърветата по Опълченска може  да се дължи на три възможни причини:

- отговорните лица не разбират от инвестиционен процес;
- отговорните лица искат да има повече място за автомобили в града и по-малко дървета;
- отговорните лица много държат Трейс да получи 15 милиона от бюджета на общината.

Приемам предложения и за други причини ако намерите такива."

По думите му това, което Терзиев извършва в момента, е "политическо самоубийство".

Друг потребител във Facebook, Росен Василев, отбелязва, че не това е идеята, с която "Спаси София" са спечелили район "Възраждане": "Идеята, с която Спаси София печелеха симпатии преди да влязат във властта, беше за град с по-малко коли и повече зеленина. Ремонтът, който предвижда нови ленти за коли, и премахване на зеленина, е точно обратното."

В свое видео от вчера Антон Хекимян отбелязва, че на мястото на старите дървета трябва да бъдат засадени фиданки, но добавя, че ако властта се грижи за тях така, както тези зад НДК, които това лято изсъхнаха, то по-добре е да запазят старата растителност.

Хекимян отбеляза, че има много противоречия между ПП и "Спаси София", тъй като първоначално и двете защитавали проекта, докато Борис Бонев не заявил, че той все пак може да се коригира.

"А сега "спасителите" качват лъскави, цветни картинки, за да замажат политическия си гаф", казва Хекимян. "Истината е, че в тази отсечка задръствания и тапи не е имало. Не е имало и забавяне на градския транспорт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар