Снимка: БГНЕС

Временно изпълняващ длъжността главен архитект на София Богдана Панайотова съобщи, че от днес започва изграждането на скеле като част от подготовката на спешни укрепителни дейности на моста на бул. "България". Пред БНТ Панайотова допълни, че целта е възможно най-скоро движението да бъде възстановено, но основен приоритет е безопасността на гражданите.

След като бяха установени проблеми със структурата на моста, общината незабавно предприе действия и възложи изготвяне на анализ и оценка на състоянието от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и своевременно уведоми АПИ в търсене на съдействие. Междувременно, мостът беше затворен за движение, за да се гарантира безопасността на хората.

Главният архитект каза, че от момента на установяване на проблемите, общината не е губила време и продължава активно да следи състоянието на моста, като координира действията си с другите отговорни институции, за да гарантира, че предприетите мерки са ефективни и навременни.

"Надяваме се, ако всичко върви по план, до средата на септември мостът да бъде готов да поеме натоварения трафик," допълни арх. Панайотова.

Временното укрепване чрез изграждането на скеле ще осигури стабилността на моста и ще позволи безопасно преминаване на автомобили до вземане на решение за основен ремонт.

Паралелно с това гражданите са насрочили протест за днес от 19 часа, а призната е четиримесечното бездействие от страна на Столична община и АПИ. До момента над 60 души за заявили, че ще присъстват на мирния протест. От инициативния комитет припомнят, че на 27 май  гражданин подаде сигнал, че една от подпорните колони на мостовото съоръжение на пътен възел Бояна е компрометирана, а ден по-късно съоръжението бе затворено от Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase