Снимка: архив, БГНЕС

Столичната община ще обжалва разпореждането на СДВР относно реорганизацията на движението около НДК, защото в него има противоречия. Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Столичната община Илиян Павлов пред БНТ.

Той обясни, че в момента се спазва решението на Върховния съд, а именно - да се прекрати въвеждането на новата организация на движение, което обаче не означавало връщане на старата.

Още по темата
"Това, което от СДВР са пратили, казва, че са извършили проверка и е установено, че нови действия не се извършват. Чакаме правно становище за цялата ситуация. Ще обжалваме разпореждането на СДВР, тъй като там има явни противоречия. Говори се за строеж, който трябва да бъде преграден, да не се слагат нови светофарни уредби, да не се въвежда нова организация, нищо, че те на следващия ден казват, че всъщност такава не се прави", каза Павлов.

Той отново критикува предишните управляващи, че в продължение на 7 години не са направили нов генерален план за организацията на движението. Обясни, че това е огромен труд, който отнема години и е поставил задача на новата администрация възможно най-бързо да има такъв план.

"Последните 7 години не е имало проблем, че няма ГПОД, въвеждани са такива организации. Изведнъж обаче специално за този булевард и тази организация, това, че правим такива подобрения в града ни, дразни някои хора", каза Павлов.

В момента се търси начин участъкът да се обезопаси, защото когато съдът е спрял реорганизацията, са останали недовършени неща - пътна маркировка, светофарни уредби.

Павлов призна, че когато е започнало преасфалтирането на участъка, още не е било взето решение за новата организация на движение.

"Мисля, че имаше достатъчно време за диалог и хората да се запознаят с проекта. Бяхме в предизборна кампания, не знам как някои хора знаеха", каза Павлов.

Той посочи още, че е създаден комитет, който има за задача да наблюдава потока от пешеходци, велосипедисти и трафика. Оценка на въздействието обаче още няма, защото съдът спрял проекта.

"В тази група има представители и на СДВР, и на протестиращите, и от различните институти по пътна безопасност. За съжаление на две-три провеждания нито от протестиращите, нито от институтите, които се изказват по темата, не дойдоха да обсъдят данните, с които разполагаме", каза заместник-кметът.

Павлов посочи, че не съжалява за реорганизацията и коментира, че като заместник-кмет по транспорта задачата му е да осигури удобство за всички участници в движението.

"Аз си следвам предизборната програма и изпълнявам заложеното в стратегическите документи. В последния ГПОД препоръката за "Патриарх Евтимий" е да има бус лента и велоалея", каза Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase