Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вътрешният министър Калин Стоянов и началникът на „Пътна полиция“ комисар Николай Крушарски извършиха инспекция на столични булеварди и реорганизацията на движението, която бе спряна от съда.

ВАС спря действията по новата организация на движението и СДВР поиска в писмо до зам.-кмета по транспорт до 27 юни да се обезопасят участъците по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“.

„Искаме да бъдат обезопасени всички новопоставени елементи, както и новообособени трасета. Срокът е до днес и както виждате нищо не се случва. От наша страна предстои санкция от 2000 до 7000 лв. по Закона за движение по пътищата, както и евентуално сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по Наказателния кодекс“, заяви Калин Стоянов.

Вчера СДВР поиска от Столичната община да спре новата организация на движение и паркиране в центъра на София. Разпореждането се основава на определението на Върховния административен съд.

Общ преглед

В друго писмо, изпратено до кмета на София Васил Терзиев, се твърди, че положената към момента нова маркировка, знаци и съоръжения не са изградени спрямо законодателството в България.

„Още преди няколко месеца казах ясно, че всичко това, което се случва в центъра на София, по никакъв начин не е съгласувано с отдел „Пътна полиция“ към СДВР. Това, че представител на „Пътна полиция“ е присъствал на Комисията по транспорт, на която е една голяма говорилня и се говори за много проекти, по никакъв начин не означава, че в рамките на три минути това, което прави Столична община, е съгласувано“, обясни Стоянов.

Борис Бонев не коментира решението на съда, но пък видя PR акция на МВР.

"Докога ваши служители ще бъдат нарушители и не е ли това вашата задача като министър, а не да обикаляте и да броите колчетата и маркировката", попита Бонев.

"Г-н Стоянов, откакто е новата организация по бул. "Витоша" дрифтове няма, движението е по-бавно, по-успокоено и няма проблем. Ето това трябва да гледате, а не да се заяждате политически", заяви Борис Бонев. Той моли Калин Стоянов да отговори на писмото, което му е изпратил преди месец, в което общинският съветник пита докога полицейски служители, използвайки символи на полицията, като палки и жилетки, ще продължават безплатно да паркират в синя зона. Всички телевизии и медии са правили десетки репортажи без никакви последствия, каза Борис Бонев.

По повод новата организация на движение общинският съветник каза, че СДВР вече от няколко месеца е в активна ПР кампания за няколко колчета, бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий".

В поредното прессъобщение на СДВР от вчера, те пропуснаха да кажат какво е едно от разпорежданията, които са дали  – да заградим велоалеите, буслентата и паркоместата с плътна строителна ограда, посочи Бонев. "Ето това са разпоредили капацитетите от СДВР", заяви той. Според СДВР се извършват строителни работи нищо, че Столичната община се е съобразила моментално с решението на съда за незабавно прекратяване на действията по въвеждане на новата организация, обясни Бонев.

Общинският съветник декларира, че никога няма да подкрепи харченето на обществени средства за поставянето на строителна ограда върху велоалеите. Намирам това за абсолютно малоумие, каза Бонев и се извини за грубите думи.

"Но не мога да приема като гражданин на тази държава и като човек, за който пътната безопасност е кауза от много години, че СДВР се занимава с колчета и велоалеи, а не с нещата, които са истинското им задължение – пътна безопасност и контрол", подчерта общинският съветник.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase