Снимка: БГНЕС

Централна гара-София, както и районът около нея, се очаква в следващите години да бъде преобразен. Предвижда се пешеходците да се движат на ниво “терен”, а колите да се “потопят” под земята. Обрагородяването на площади и зелени пространства също ще е на дневен ред.

Пред БНР арх. Ангел Захариев, който е съсобственик на архитектурното студио, което е спечелило конкурса за трансформация на района около Централна гара, каза, че въпреки забавянето на подбробния устройствен план, целите ще бъдат изпълнени. Забавянто е било заради неотложни процедури за окрупняване на терена.

Арх. Захариев допълни, че според проекта, от другата страна на бул. “Мария Луиза” да бъде изграден многофункционален комплекс за музика със зала за 1500 зрители и една по-малка, център за събития, хотелски комплекс, репетиционни, звукозаписни студия, ресторанти.

Интензивният трафик ще се премести на север от Централна гара с пробив на бул. "Мария Луиза" към бул. "История славянобългарска".

Архитектът е на мнение, че новият проект ще оживи северните пространства на София. Идеята е да се привлекат и частни инвеститори, да се намправи силен културен център. В момента мястото е маргинализирано, а след промените, се очаква да стане ново и интересно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase