Снимка: БГНЕС

Чакаме оставката на заместник-кмета по транспорт на Столичната община Илиян Павлов, след като и Върховният административен съд (ВАС) потвърди некомпетентността му, заяви председателят на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет Иван Таков.

"Очакваме тази оставка незабавно. Това е един от начините той да понесе отговорност за всичките безобразия, които сътвори заедно със "Спаси София" в центъра на столицата. Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват", обясни Таков.

Още по темата
Според него необмислената и неподготвена реорганизация на движението по улиците и булевардите около НДК трябва незабавно да бъде отменена. "Върховният административен съд не дава предписание какво да бъде направено оттук нататък, затова сега СДВР трябва да разпореди връщането на старата организация на движение, коментира председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. Това, разбира се, още ще оскъпи грешката на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС) в СОС. Надявам се, че и компетентните органи ще си влязат във функциите, за да може похарчилите напразно общински ресурс да си понесат съответната отговорност", добави той.

Таков бе категоричен, че мерките срещу лъжите на заместник-кмета и на "Спаси София" трябва да бъдат сериозни, тъй като те са си позволили да работят на инат не само срещу органите и правилата на общинската власт, но и срещу гражданите. "За съжаление, нищо не може да компенсира тревогите, нервите и неудобствата на хората, които седмици наред протестираха в центъра на София", завърши той.

По-рано днес ВАС окончателно потвърди, че трябва да се прекрати новата организация на движение по “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и “Проф. Фритьоф Нансен". ВАС остави в сила разпореждане на Административен съд София–град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столичната община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен", чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници. Те бяха последвани от дни на протести на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", на живеещи там и собственици и ползватели на търговски обекти в района. На 10 май последва извънредно заседание на постоянната комисия по транспорт към Столичната община. Дни след заседанието на комисията Административен съд София-град се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase