Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората, които обмислят да преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията. Това каза доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.  

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, но при тях мултипликаторите се оказват сравнително ниски, което е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, ако е възможно, е най-добре населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки относно отпушването на тези много продуктивни места, посочи гостът.

"Запушването според нас се дължи на имотния пазар. В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар".

Разходите за подслон - за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена, допълни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase