Снимка: Bulgaria ON AIR

Най-обсъжданата тема - въвеждане на Синя зона и в неделя, за удължаване на времетраенето на всички зони до 21 часа, както и предложението за Червена зона - всичко това коментира Трайчо Трайков, кмет на район “Средец” пред Bulgaria ON AIR. Според него с червената зона живущите в центъра ще имат по-добър достъп до паркоместа.
 
"Това е идея, която от години е на масата. Хората, които живеят в центъра на София, отдавна настояват за такова решение, включително увеличаване на цените за "синята зона". Това би ограничило желанието на хора да паркират в центъра. Два лева е откакто средната заплата беше 600 лв. Два лева за паркиране в центъра на никого не му изглежда сериозно. "Синята зона" в центъра винаги е пълна до откат, губи се смисълът на това, че е платено паркиране.  За доста хора е равно на безплатно", заяви Трайков в "България сутрин".

Някои си ги оставят вечерта, за да си ги вземат сутринта. А това е времето, в което доста хора се прибират вкъщи и няма места, даде пример Трайков пред телевизията. Кметът на район "Средец" уточни, че трябва да има доклад, предложението да мине през комисиите и след това да мине през сесията на СОС. Това може да отнеме един месец, но има и доклади, които отлежават с години.

"Червената зона" е процент от паркоместата за автомобили с винетни стикери за годишен абонамент в съответната подзона. Обсъжда се тази зона да не е целодневно функционираща и местата да не стоят празни.

Трайков допълни, че са предприети стъпки и към редуциране на служебните абонаменти в столицата. Районният кмет допълни, че в момента има по цели улици в центъра, където няма нищо друго освен служебни места. “Някои институции намериха креативен отговор на ограничението до 3 служебни места - направиха си зони за сигурност", каза още Трайков.

Той даде пример с ул. "Леге”, където една част отляво е зона за сигурност. Паркингът пред НС също се оказва зона за сигурност, но е пълен с автомобили. Изчаква се приключване на демонтажа на Паметника на Съветската армия в София и предстои да видим как ще продължи всичко, завърши Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase