Снимка: БГНЕС

Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите

Работещи в Столичния градски транспорт излизат на протест днес сутринта. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

Движението ще бъде спряно частично като ще се вземе решение дали ще се премине към стачни действия. Очаква се да има и среща с кмета васил Терзиев.

Протестът на работещите в градския транспорт може да затрудни движението в София. Той ще се проведе в кв. "Дружба" на последната спирка на линии тролей 4, и автобуси 88, 204, 304, 384.

Протестът ще започне в 8.00 ч. Движението на посочените линии ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

"От 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите или другият вариант - най-рано след приемане на бюджета на София. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте", заявиха от Федерацията.

Миналата седмица транспортните федерации на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" поискаха от кмета на София Васил Терзиев спешно свикване на Съвет за асоциално сътрудничество в транспорта, в което да участват и ръководствата на четирите общински дружества - столичен автотранспорт, столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и Метрополитен.

Градският транспорт трудно задържа хората заради по-конкурентните заплати другаде, а това води до огромно текучество и натрупване на извънреден труд, твърдят от транспортната федерация. За 2023 г. той е достигнал до над 500 хиляди часа.

Шофьорите в различния транспорт започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, предупреждават оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase