Снимка: архив, БГНЕС

"В момента няма управляващи и опозиция в СОС - ние търсим разумно мнозинство, което казва, че общинският съвет трябва да започне работа, за да не се прехвърли кризата в Столична община". Това каза пред БНТ общинският съветник от "Спаси София" Вили Лилков.

"Изпускаме срокове - до 15-20 февруари ние трябва да разгледаме бюджета. Този дневен ред ни притиска да намерим разумно решение", каза Лилков.

Още по темата
Следващото официално заседание на Столичния общински съвет е насрочено за 25 януари, но общинарите ще се съберат още на 15-и, тъй като трябва да дадат мандати на районните кметове за програмата за саниране.

"Срокът изтича на 16-и. Това показва, че неработенето на общинския съвет създава проблеми на София. Общината има един дневен ред, който си тече, трупат се преписки и проблеми", каза Лилков.

Според него предложението на Борис Бонев за ротационен председател без участието на ГЕРБ не е възможно. В тази коалиция се включват БСП и "Синя София", които имат принципни различия, посочи той.

"По-възможен е вариантът, който предложихме с Карлос Контрера - избор на председател с мандат до приемането на бюджет за 2024 г., след което този председател подава оставка. През това време политическите формации, от които основно зависи да се формира мнозинство - ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС, би трябвало да започнат преговори", посочи общинският съветник.

Трябва да се сформират постоянните комисии към общинския съвет, защото без тях нито един доклад, подаден към общината, не може да се разгледа, каза още Лилков. Кметът също трябва да внесе своята програма за управление и реформи, която ще даде рамката, в която могат да влязат и преговорите за бъдещо управление.

Вили Лилков смята, че Васил Терзиев няма пряко участие в спора между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС. Определи като невъзможна коалиция между "Синя София", БСП и "Възраждане".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase