Снимка: Bulgaria ON AIR

Демонтажът на Паметника на Съветската армия в София завърши, преди съдът да го спре. В същото време стана ясно, че областният управител Вяра Тодева ще обжалва решението на Административния съд.

"Има две разпореждания на Административния съд, които са доста категорични. Заключението е, че няма административен акт, който да разпорежда премахване на паметника. Съдът е констатирал, че няма законово основание, на база което областният управител да извърши тези действия. Не се касае за действия на стопанисване на вещ, това няма как да е движима вещ", обясни адвокат Валя Гигова в "България сутрин".

Тя подчерта, че всички действия трябва да бъдат преустановени, докато не мине обжалването пред Върховния административен съд. Адв. Гигова уточни, че действията се извършват без правни основания, представен е единствено договор за депониране на отпадъци.

"Не знам къде ще отидат тези фигури, но е странно, че няма договор за транспортирането им", отбеляза тя.

"Ако някой е взел решение за премахване на паметника, да бъде така добър да издаде акт и да поеме отговорност. Наистина да има основание за премахване на паметника. Въпросът не е дали го харесваме, или не. Не се прави така. Оказа се, че този паметник се квалифицира като движима вещ. Не бива държавата да даваш лош пример как не трябва да се прави", настоя адв. Гигова.

Археологът проф. Николай Овчаров е на мнение, че паметникът няма да бъде претопен. В Музея на социалистическото изкуство няма достатъчно място. Може би е по-добре да бъде възстановен на подходящо място, коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него не е необходимо да има референдум за това каква да бъде съдбата на Паметника на Съветската армия.

"Едно време самият аз съм започнал като запален русофил, но с годините разбрах за какво става дума. България е пълна с руски паметници. Специално този паметник няма място в тази му големина и вид в центъра на София", категоричен е проф. Овчаров.

По думите му "ще пошумим още малко, ще дойдат коледните празници и паметникът ще си отиде".

"Обаче какво правим с постамента? Ще започнат скандалите какво да се сложи върху него. Накрая ще остане този постамент да стърчи. Но връщане на паметника няма да има", каза още проф. Овчаров.

За финал археологът отбеляза, че нашето културно наследство е изоставено през последните три години, докато с влизането ни в ЕС "получихме стимул и много неща са направени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase