Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) поискаха оставката на областния управител на София-град Вяра Тодева, на нейния заместник, както и на кмета на район "Средец", заради премахването на Паметника на Съветската армия.

Общинският съветник Иван Таков каза, че "не можеш да призоваваш за разум, след като недалеч от тук се извършва беззаконие от държавата в лицето на областния управител, зам.-областния управител и районния кмет.

Това безобразие можеше да бъде спряно от кмета, който не е просто ням свидетел на събитията, коментира Таков. Според него Терзиев има право това, което се извършва незаконно, да го спре.

Таков припомни, че още на 14 декември от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Още в четвъртък миналата седмица е трябвало да бъдат прекратени всички дейности по рязането на монумента. Това обаче не се случи и в нарушение на закона в петък беше отрязана и свалена част от още една от фигурите“, посочи Иван Таков.

От "БСП за България" казаха, че са подали сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с Паметника на Съветската армия,.

Той посочи, че от "БСП за България" ще настояват виновниците да ремонтират паметника за тяхна сметка и да го приведат във вида, в който беше преди да започне демонтажът.

Според Иван Таков, е да се направи на местно ниво националната "сглобка", което най-вероятно ще стане след Нова година. Таков каза, че по време на разговорите досега с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") от "БСП за България" са показали техните приоритети и са искали да видят тези на отсрещната страна. (БТА, София Господинова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase