Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Още една фигура бе демонтирана от Паметника на Съветската армия. Крановете днес свалиха фигурата на българския работник.

Горната част на фигурата беше изрязана и свалена с кран преди обяд.

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация.

Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Депутатите от БСП и Възраждане обаче не са съгласни. Според тях паметникът се реже, за да не се възстанови отново. Те също така са на мнение, че няма документи, които да разрешават демонтажа.

Вижте отстраняването на фигурата в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар