Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ръстът на цените на имотите се забавя и за третото тримесечие на годината той е под 6%. Средната цена на имотите за третото тримесечие на годината е 1550 евро за кв.м. При средна обща цена на закупените имоти от 137 000 евро.

Третото тримесечие на годината обаче е и петото поредно, за което Агенцията по вписванията отчита спад на сделките в столицата с 5%. Новото строителство продължава да бъде най-търсено от купувачите. Имоти се търсят в широкия център, както и в кварталите "Банишора" и "Малинова долина", където кипи сериозна строителна дейност.

Най-скъпо са се продавали жилищата в кварталите "Иван Вазов" и "Лозенец" – средно за 3000 евро за кв.м. Остава високо търсенето и в районите с бърз достъп до метро и градски транспорт. Най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Делът на закупените двустайни е 54%, а на тристайните – 37%. Едва 7% са жилищата с 3 спални.

Интересът за покупка на имот не спада, ако цената е определена правилно спрямо локацията и района. Това коментира брокерът Симеон Симеонов. Според него двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени.

Южните райони са най-предпочитаните от софиянци, но и там цените са най-високи. Зависи имотът колко добре е рекламиран. Експертите посочват, че съчетанието от всички фактори ще движат жилищния пазар в София и през следващата година.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

До Анонимен 41

преди 6 месеца

Заради географското си положение София вече повече от век се спряга за евентуална столица на целия Балкански полуостров, ако някога той стане територия на федеративна държава. В самия край на 20-и и началото на 21-и век имаше опити да се изкупуват цели сгради в квартала западно от ЦУМ - откъм другата страна на булеварда, защото изтече информация, че се обсъжда на това място да бъде построен евентуален финансов център на Балканите. Отделно от това, София има много видове минерална вода и планина

34

Анонимен

преди 6 месеца

Основният недостатък на София е географското положение и лошият климат, най-вече затворената котловина и липсата на плавателна река и море, което е голямм минус за търговията и икономическото развитие. Други минуси са огромната армия от чиновници и прогресивно затъпяващото население, но това като че ли се отнася за цялата страна.

33

\m/

преди 6 месеца

Тъпо е да купуваш, когато нямаш пари.

fallback