Снимка: Helpbook

Във връзка с опазване на зелената система е важно да се знае, че никой няма право да отсича дърво, без да притежава съответното разрешително независимо дали то се намира в частен имот, или е публична собственост.
С въпроси по тази тема се обърнаха граждани чрез платформата на Helpbook.info към съответните институции с молба за проверка и предприемане на адекватни мерки и евентуално санкции.

Тези дни е извършено отсичане на три големи тополи, заради извършване на строителни дейности и нашият потребител апелира за проверка дали тази сеч е законна и има ли необходимите разрешителни за това.

Друг наш потребител е силно недоволен от извършеното отсичане на дървета в район „Надежда“. Според него това е било абсолютно ненужно, тъй като е нямало предпоставки за опасност, напротив - дърветата били големи и даващи не само сянка и кислород, но и били дом на птици.

В същото време ни сигнализираха за опасни дървета по столичния булевард „Ал. Стамболийски“, които са наклонени опасно и всеки момент може да се счупи някое от тях при по-силен вятър. Според автора на сигнала има спешна нужда поне от окастряне на надвисналите клони.

Законово кастрене или отсичане на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им се допуска при доказана необходимост и то след експертно становище.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase