Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед
По жълтите павета се разхождат не само министри и депутати, а понякога препускат току-що проходили крачета.

В столичния квартал "Бъкстон" всеки преминаващ остава удивен, когато минава покрай 55-а Самостоятелна детска ясла. Това се дължи факта, че има паваж от жълти павета, наредени в двора на яслата.

Преди около 50 г. детската ясла получава като подарък жълтите павета и оттогава до днес работещите и посетителите на яслата се радват на този подарък и го пазят, за да може да остане и за идните поколения.

Жълтите павета са запазени и може да се види майсторската изработка отпреди 50 години. Работещите в яслата споделят, че са изключително горди, че именно тяхната ясла е получила такъв ценен подарък.
Oще по темата
Паветата, които са положени в централната част на столицата, са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство.

Паважната настилка е символ на централната част на Столицата с повече от 100 години история. Жълтите павета са подарък на София от Виена и са произведени в стара фабрика в унгарската столица Будапеща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

И.Б.

преди 1 година

Напушва ме вече смях с тези жълти павета. За слънчеви ли ги имат софиянци?Сигурно могат да си направят сами такива в голямо количество и да покрият даже Витошка , бул. Черни връх, бул. Христо Ботев, бул. Скобелев, петте кюшета, бул. Сливница и др. с тях.

12

Анонимен

преди 1 година

Оставете ги тези жълти павета, нека остане само една малка част там за спомен. Да се сложи съвременна здрава настилка, ако изобщо има такава, без процепи между плочите, добре изработена. Само ние ли сме токова задръстени , че нямаме здрава и красива настилка в центровете на градовете, не е само София. Навсякъде тротоарните плочи се полагат много неравно , без никакъв усет за успоредност. Внимаваме докато скачаме от една плоча на друга.

11

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 12 - по жълтите павета се кара Фнимателно, така че да има спиране.

fallback