Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание започна през юли, а през септември движението бе пуснато.За реконструкцията на платното не се използват нови павета, тъй като такива вече не се произвеждат. Старите се изваждат и почистват, след което се полагат отново.

Само дни след това обаче се появиха сигнали, че жълтите павета на места са счупени и накълцани, а след подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник, е съставен контативен акт от Столична община.

Още по темата
От организацията "Спаси София" също алармираха, че ремонтът е некачествен и дори ,че след ремонта паветата са по-криво пренаредени.

Официално вече фирмата, която се зае с ремонта - "Трейс Груп Холд", се сдоби и с глоба от 100 хиляди лева от общината за допуснато увреждане на керамичните павета при ремонта на Зона 4 от градския център.

Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета са положени в центъра на столицата в началото на ХХ век и са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до софийска градска прокуратура за допуснатото умишлено увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase