Снимка: БГНЕС

Ако някой от изпълняващите се ремонти в София, не е извършен качеството, ще бъде поправен. Това е част от договора и винаги е било за сметка на изпълнителя.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на БГНЕС.

Градоначалникът взе отношение по разпространените в социалната мрежа снимки, свързани с извършващите се в момента дейности в центъра на София и конкретно ремонта при сградата на Народното събрание и подмяната на жълтите павета. Ремонтът на жълтите плочки възлиза на 24 млн. лева.

Столичният кмет заяви, че е много лесно да се качват някакви откъслечни снимки, но работата и изпълнението изискват много сериозен контрол. "Ако някъде нещо не е както трябва, трябва да се преработи, това е част от договора и това винаги е било за сметка на изпълнителя и продължава да бъде така", обясни Фандъкова. Тя съобщи, че днес трябва да се изчистят участъците, които са изпълнени, за да може да се пусне движението, но ако участъците са приети от надзора.

"Първо, този проект, е много голям. Започнахме преди малко повече от месец. Той включва цялата зона на площад "Народно събрание, част от булевард "Цар Освободител", цялата зона около паметника "Свети Александър Невски", "Оборище", част от "Московска", припомни столичният кмет и допълни, че задачата е била максимално бързо да се направи, за да се отвори движението.

"Все още движението не е отворено, продължава работата в този участък", добави Фандъкова и припомни, че всъщност целта е била да се подменят частично паветата там, където са най-големите пропадания.

"Проблемът всички го знаем, по цялото протежение на "Цар Освободител" е знакът на София, емблемата на София — жълтите павета. За съжаление, тази настилка никога не е била предвидена за този тежък трафик, който минава по нея и е минавал десетилетия", заяви тя.

По думите ѝ този участък не е ремонтиран от десетилетия, а и освен това вече не се произвеждат жълти павета и това налага да се работи със съществуващите. "Имахме и продължаваме да имаме наличности, които се със сравнително здрави павета. Всичко това трябваше да се използва, за да се ремонтира участъкът", уточни столичният кмет.

Фандъкова допълни, че най-големият проблем е бил с огромните пропадания, за които е било необходимо да се направи цялата основа, а след това да се наредят наличните павета, тъй като други няма.

"Това се прави и в момента. Важно е да подчертаем и хората да знаят, че се подменят частично, не изцяло, тоест има една зона, в която трябва да се съединят", каза още тя.

Кметът на София обясни, че задачата на изпълнителите и на надзора е този растер, тази връзка, да бъде изпълнена в оригинален вид. По думите ѝ, именно това се случва в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase