Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Зоната за обществено ползване на Борисовата градина в София нараства с 12 декара, похвали се във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Тази сутрин заедно с кмета на район "Средец" и главния архитект на София стартирахме връщането на 12 декара от Борисовата градина за обществено ползване. Това беше дълъг процес, който започна с правен анализ, който възложих да се направи. Моите колеги ще влязат още от днес да направят оглед и тази част да може да се използва от софиянци", обясни Фандъкова пред bTV.

Благодарение на общите ни усилия с главния архитект арх. Здравков и Трайчо Трайков - кмет на район "Средец" приобщаваме 12 000 кв. метра до къпалнята "Мария Луиза" към Борисовата градина, с гаранцията, че стават част от лесопарка, без възможност за никакво ново строителство, уточни тя в социалната мрежа. И обясни още: "Една от първите задачи, когато започнахме подготовката за изработване на подробен план на Борисовата градина, беше да изчистим всички въпроси по собствеността на имотите".

Столична община направи подробен правен анализ на цялата територия и след това кметовете на районите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински.
Още по темата
Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, направен за къпалнята "Мария Луиза" и дружеството-собственик постави ограда по имотните си граници.

В последната година бяха възстановени и строителните книжа на къпалнята "Мария Луиза", което стартира процеса по възстановяването й.

"Свободен достъп ще има веднага след премахването на оградата. Помолили сме от "Паркове и градини" да извършат преглед на растителността, където трябва да се облагороди, за да бъде безопасно за достъп", заяви от своя страна Трайчо Трайков, кмет на район "Средец"

Теренът се взима от къпалнята "Мария Луиза" и досега е бил ограден, въпреки че не е бил част от апортната вноска при приватизацията на комплекса, уточни кметът на район "Средец". В началото на тази година той установява, че районът седи заграден незаконно от 2003 година насам.

По думите на Фандъкова предстои премахване на оградата, оглед на терена, неговото разчистване и облагородяване, преди той да може да се ползва от посетителите на Борисовата градина.

Кметът на София посочи още, че общината очаква къпалнята да се възстанови. "Има интерес от собствениците, които са смесено дружество от общинско и частно. Ако се случи и е по правилата, без ново строителство, това ще е добре за града", съобщи тя. Главният архитект на София допълни, че очаква проекта за реставрация.

По искане на Йорданка Фандъковав последните години са издадени актове за публична общинска собственост на още три имота, които в миналото са били дадени за управление на общински търговски дружества.

През октомври от Столична община ще разчистят и терена на Веселото село от незаконните постройки, и той също ще бъде върнат на Борисовата градина, стана ясно още от поста на кмета на София във "Фейсбук".

Коментари Напиши коментар

19

Издънкова

преди 2 месеца

Всички заведения от парковете и градинките да бъдат премахнати!!!Стига носене на миризма в паркова среда стига децата ни да гледат пияниците по тези заведения, стига бусове да зарежаМ обектИ и да влизат там където не е дори за автомобили.Искаме чиста паркова среда.

18

Анонимен

преди 2 месеца

А какво стана с Капитолия?

17

Анонимен

преди 2 месеца

А онази незаконно построената автокъща на мафиотите от ГЕРБ май още не сте успели да си върнете.