Снимка: БГНЕС
fallback

Столична община продължава действията си за спасяването на къщата на Иван Гешов на бул. Патриарх Евтимий 7. Министерството на културата е одобрило нов ПУП на сградата, дългоочакваното одобрение е на служебно изработения проект, който предвижда запазване на съществуващата сграда и озеленяване, без ново застрояване и с отреждане за детска градина.

Главният архитект на София Здравко Здравков нареди още през април 2020 г. да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. "Патриарх Евтимий" 7, който в момента предвижда изграждането на хотел. Къщата на българския премиер (1911-1913 г.) Иван Гешов, на гърба на столичното кино "Одеон", се руши от години, но от собствениците й от фирма "Артемида БСИ" не внесофа проект в Направление "Архитектура и градоустройство". Заповедта на арх. Здравков е във връзка с необходимостта Столична община да се погрижи за "поддържането, опазването и разумното използване на културното, историческото и архитектурното наследство" на София, а целта е да се запази сградата и на нейно място да не изникне хотел, обясниха преди повече от две години от НАГ.

"Продължавам да смятам, че има нужда от законови промени, които да позволят много по-решителни намеси на общините за спасяване на такива сгради. Както, разбира се и за справедливо правораздаване по принцип", коментира кметът на район Средец, на чиято територия е къщата на Гешов, Трайчо Трайков.

Oще по темата
Одобряването на нов подробен устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема Столична община, за спасяването на емблематичната сграда. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център” /Ж-2/.

След дълги съдебни процедури заповедта на главния архитект на Столична община е потвърдена от Върховния административен съд.

Изработен е проект за изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план, който предвижда запазване на съществуващата сграда. Запазват се и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е предвидено за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик, уточняват от НАГ.

Проектът за ПУП е изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

Какви са тези съборетени, да ги махат, какви деца ще играят там. Била нещо преди , сега е нищо. Защо децата да остават в такова подобие на къща, реставрацията не помага. Просто удължава с някоя година зивота на такива стари къщи.

12

Анонимен

преди 1 година

Така и така се руши, по-добре деца да играят в нея.

11

Анонимен

преди 1 година

Беше детска градина преди 30 години

fallback