Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Бунище заградено с тенекии и предпазни мрежи, около което се навъртат клошари и бездомници. Това е съдбата на къщата на бул. "Патриарх Евтимий" 7, която е паметник на културата от местно значение, но всеки момент може да рухне.

Къщата е била на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов, но днес няма и помен от бляскавото минало на сградата, а тъне в разруха.

За проблема алармира в социалната мрежа Facebook районен кмет Мария Ачкова.

"Въпреки дългогодишни проверки, становища на комисии, констативни протоколи, налагани глоби и кореспонденцията ми със Столична община къщата на Гешов се намира във все по-окаяно състояние", написа  тя.

Ачкова припомня колко пъти е сезирала за проблема отговорните институции, но нищо не е последвало.

"До момента под внимание е взето само писмото ми до "Метрополитен" ЕАД, в което изисквам при започването на строителството на трасето на третия лъч на метрото, да се предвидят допълнителни мерки за осигуряване безопасността на преминаващите граждани по предвидената пешеходна площ към сградата, както и всички необходими мерки за запазване на сградата при последващата експлоатация на метрото", допълва тя. 

"Къщата на Гешов е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята...", завършва поста на Ачкова.

Председателят на Комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева й отговори също в социалната мрежа, че до този момент не е получавала никакво писмо от районния кмет, но е готова да разгледа въпроса още на заседанието на комисията във вторник, стига да получи официални документи.

На собствениците на сградата на три пъти са наложени санкции. Първата е за 10 000 лв. през 2013 г., която е платена от собствениците. Втората наложена санкция е от 2015 г. за 20 000 лв., а третата е от 2018 г. за 50 000 лв. За последните две санкции производството в съда е висящо и глобите не са платени. Глобата от 50 000 лв. е намалена от Районния съд в София на 20 000 лв. и в момента се обжалва от Столична община.

Устройственият план предвижда на мястото да се изгради хотел, но към момента няма внесен инвестиционен проект в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), каза арх. Влади Калинов, началник на контрола по строителство в НАГ.

След промените през 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на дружество "Софийски имоти". В края на 1997 г. то прави смесено дружество - "Артемида БСИ" с "Бексим" ЕООД.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар