Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Столичният общински съвет предстои да реши дали алея пред Руското посолство в София ще носи името "Героите на Украйна". Причината за промяната са частни имоти в пространството, съобщава Bulgaria ON AIR.

С новата алея София ще стане част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна.

Първоначалната идея бе да се обособи площад от двете страни на бул. "Драган Цанков", но по-късно се взима решение заради частна собственост да се обособи алея и да бъде именувана "Героите на Украйна".

"Ако правят едно предложение за първоначален обхват на преименуването, после го смаляваме. Тоест те дори не са седнали да помислят всъщност кое може да бъде преименувано и кое не да не може да бъде. Това вече е наистина сериозен проблем и говори за тоталната липса на професионализъм и за мое огромно съжаление по-скоро говори за опит на всяка една от страните, отляво и отдясно, да получи политическа изгода", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Причината да не бъде преименувана частта от бул. "Драган Цанков" не е само заради частна собственост в определеното място. Юридическата уредба не позволява промяна на улици и булеварди.  

"Това е нормативен акт, който ние няма как да нарушим. И второ, винаги, когато става въпрос за преименуване, много внимателно трябва да подхождаме спрямо живущите, тъй като трябва веднага да бъдат сменени лични карти, адреси и това създава голямо неудобство", посочи общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

 Ако бъде приет докладът за обособяването на алеята в "Героите на Украйна", представителите на БСП обещаха - ще го обжалват.

"Провокацията е налице, кръщавайки се един тротоар, правейки се на алея. Има налице и една обида към украинци и украинското посолство, тъй като първоначалната идея, която имаха беше булевард, после стана площад, а накрая алея и след утрешната сесия много е възможно да бъде кошче за боклук или пейка", отсече Иван Виделов.

Освен алеята пред руското посолство предстои обособяването и на площад с името на руския държавник Борис Немцов. Това е градината зад Метростанция "Жолио Кюри" в район "Игрев".

"С именуването на пространство с името на Борис Немцов е знак за респект към всички руснаци, които се борят да бъдат свободни и не ги е страх от това да го заявят, защото там наистина е страшно е страшно да се заяви", заяви общинският съветник от "Демократична България" Борислав Бориславов.

Украинското посолство призова преди няколко дни да бъдат преименувани и улиците на руските консулства във Варна и Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

263

Реалист

преди 2 години

Улица Зелена ливада в Овча купел да я прекръстят Волдомир Зеленски !

262

Анонимен

преди 2 години

Ударихте дъното....................ей................украинските фашисти не са никакви герои!!!

261

Щирлиц

преди 2 години

Боже,и това доживяхме...Възраждане на нацизма,и България става пронацистка държава,ужас.

fallback