Снимка: БГНЕС

Александровска болница е уволнила известният нефролог проф. Борис Богов и като лекар. За изненадващото освобождаване мотиви не са посочени.

Запознати съобщиха, че в петък професорът е бил извикан от ръководството и му е даден за подписване документ, според който дори няма предизвестие за уволнението.

Още по темата

Лекари от "Александровска" твърдят, че професорът е отказал да подпише документа и вероятно адвокатите му ще оспорват уволнението.

Самият той не бе открит за коментар. Все още няма и официално обяснение от ръководството на "Александровска", съобщава "24 часа".

Още в първите дни на поста служебният министър Стойчо Кацаров изпрати проверяващи в Александровска болница, където проф. Богов беше директор заради сигнал на един от членовете на борда доц. Александър Оскар, който през последните 4 г. беше в управлението на лечебното заведение.

След това от МЗ съобщиха, че са открили нарушения, но не предоставиха публично доклада от проверката на „Вътрешен одит“, който обхваща периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. Това обаче не попречи на Кацаров да уволни директора на лечебното заведение проф. Борис Богов и да назначи д-р Атанас Атанасов, за да „спаси“ УМБАЛ „Александровска“.

Прокуратурата не откри престъпления в болницата под ръководството на проф. Богов и върна на здравното министерство доклада на „Вътрешния одит“ с отказ да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на ръководството на болницата. От държавното обвинение бяха категорични, че и заключенията на АДФИ по никакъв начин не потвърждават, че ръководството на болницата е нарушило собствените си правила.

Въпреки доказателствата, че проф. Богов е чист, след провеждането на конкурс за директорския пост,  шеф на една от най-старите и добри университески болници остана д-р Атанасов.

По-късно проф. Богов беше понижен и от средата на септември не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase