Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В момента се строят 17 нови сгради на детски градини, очаквам до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в "Овча купел", "Подуяне", "Студентски град", "Връбница", само преди дни беше въведена в експлоатация нова детска градина в "Кръстова вада", в понеделник ще бъдат обявени нови 158 места в този район, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

Според столичния кмет строежът на нови детски заведения е непрекъснат процес, като усилията на Общината са насочени към места с много голям недостиг. Постъпили са и първите предложения от инвеститори за изграждане на детски градини на партерни етажи.

Още по темата
Фандъкова коментира и новото райониране на детските градини, което има за цел да облекчи родителите в София.

"Това е финалът на едно наше предложение, което направихме заедно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година, при предишния министър, бяха отпуснати средства и беше променен законът, за да може родители, чиито деца не са приети в общински детски градини, да получават компенсации. Наредбата обаче допускаше много малко хора да се възползват, в момента те са около 500. Затова предложихме да бъде облекчен този ред, за да може повече хора да имат достъп до тази помощ. Вече ще говорим само за района - ако вашето дете не бъде прието във вашия район, то ще имате право на компенсация", обясни тя.

Размерът на компенсацията се определя от годишната издръжка на образователното министерство, която за 2020 г. е малко над 290 лева месечно.

Фандъкова каза още, че в 23 училища в столицата продължават ремонтните дейности, но директорите и районните кметове са направили организацията така, че те да не пречат на учебния процес.

По думите на Йорданка Фандъкова отоплителният сезон е гарантиран, въпреки всички трудности, които има "Топлофикация".

"За управлението може да се говори много, но трябва да се подчертае погрешният модел на финансиране. Проблемите са сериозни, но до края на септември ще имаме разработен цялостен план за модернизация, който ще включи и план за финансово оздравяване на дружеството", обясни тя.

Столичният кмет каза още, че основният проблем са задълженията към "Булгаргаз", заради изключително неизгодния договор. През август техният размер е бил над 70 милиона. Тогава обаче са погасени около 46, а вчера са били преведени още 5 милиона, така че се правят непрекъснати усилия, за да бъде осигурен безпроблемен отоплителен сезон за столичани.

Според Фандъкова в момента текат номинации в структурите на партията за определяне на кандидата на партията на Бойко Борисов за предстоящите президентски избори. Нейното име обаче не фигурира сред възможностите.

"Тази тема остана назад в миналото, аз имам сериозен ангажимент към софиянци още 2 години", обясни тя.

По думите на столичния кмет кандидатът на ГЕРБ трябва да бъде уважаван и авторитетен човек в обществото, при който водеща да бъде експертизата.

Коментари Напиши коментар

9

50% Неграмотни

преди 4 седмици

половината от учениците остават 50% неуки! без да развият заложби и таланти!Комунистическата уравниловка - продължава да действа!

8

Блага Димитрова

преди 4 седмици

учат децата за папагали и доносчици...

7

МАСОВО ЗАТЪПЯВАНЕ!

преди 4 седмици

СРЕДСТВО ЗА МАСОВО ЗАТЪПЯВАНЕ!ПОД ЕДИН И СЪЩИ ЗНАМЕНАТЕЛ!ПАПАГАЛИ И ДОНОСЧИЦИ.......................